Кампания „Излез навън С РАНИЦА И КОЛЕЛО“

снимка: личен архив

Доказано е, че спортуването сред природата, особено в планината, където въздухът е чист, има благотворен ефект върху организма. Разходката в планината подобрява кръвообращението и увеличава достъпа на кислород в тъканите, повишава настроението и ни кара да се чувстваме по-щастливи и по-уверени в себе си. Планинският туризъм е особено подходящ за хората на средна и напреднала възраст, защото е неизчерпаем източник на енергия, бодрост, здраве и дълголетие. И ако през зимата Планината допуска до себе си само добре подготвените и екипирани туристи, то през пролетта и особено през лятото се „отваря“ за по-широк кръг желаещи да прекарват свободното си време сред природата. Но понякога само желанието не стига – липсва подходяща компания или пък хора, които да се заемат с организацията на пътуването; хрумва ви идея за маршрут, но нямате достатъчно опит, за да се придвижвате сами в планината, а не познавате опитен планинар, на когото да се доверите.

Ето защо, с настъпването на пролетта решихме да положим началото на поредица от еднодневни събития под надслов „Излез навън С РАНИЦА И КОЛЕЛО“. Целта ни е да стимулираме и вдъхновим все повече хора да излязат сред природата и да усетят благотворното й въздействие по един безопасен начин, в защитена среда. Събитията ще бъдат общодостъпни за хора от всички възрасти, стига да имат навършени 18 г., независимо дали притежават планинарски опит, а участието в тях ще бъде безплатно. Единственото условие желаещите да се включат, е да притежават валидна планинска застраховка.

За актуална информация следете секция „Новини“.

Кампанията „Излез навън С РАНИЦА И КОЛЕЛО“ е в унисон с една от водещите цели  на Сдружението, а именно „да популяризира активния начин на живот сред природата и да стимулира практикуването спортове на открито с цел повишаване на физическата активност и подобряване на здравословното състояние на българското население“.